Nasveti

Pred polaganjem parketa

Pred polaganjem parketa

Še preden začnete s polaganjem parketa je v prostorih, kjer se polaga parket, potrebno opraviti natančen pregled. Pomembno je, da se temeljito preveri, če je podlaga primerno pripravljena in zravnana, opravi se meritev vlažnosti prostora in se po potrebi izvede izsuševanje prostorov. Med ogledom se preveri tudi višino estrihov in načrtovanje stikov nove talne obloge s sosednjimi površinami, ki so lahko keramične ploščice ali že obstoječa druga oblika talne obloge (parket, laminat, vinil,…).

Vlažnost v estrihih je zelo pomembna za kakovostno opravljeno delo in končen rezultat položenega parketa, zato se svetuje, da delo merjenja vlage v estrihih opravi parketarstvo, ki bo opravilo tudi polaganje parketa. Dosledno je treba upoštevati predpisane norme za vlažnost v estrihu, ki se izmeri s posebnimi elektronskimi merilci ali po CM metodi.

Če so vsa druga manjša gradbena dela pripravljena, se izmeri natančno kvadraturo, da se po nepotrebnem ne kupuje prevelika količina parketa. Ne sme se pozabiti tudi na izmero obsega prostora za zadostno količino zaključnih obstenskih letvic in morebitne druge potrebne profile, zaključke, letve,…

Splošna pravila za pripravo podlage

 1. Podlaga mora biti ravna in trdna. V primeru da ni ustrezna jo je potrebno sanirati pred polaganjem parketa.
 2. Mehke talne obloge niso primerna podlaga za parket. Stare vinilne obloge, linolej ali pluta so pogojno primerna obloga za plavajoče polaganje parketa le če so po celotni površini prilepljene na podlago.
 3. Stare keramične ploščice so primerna podlaga le če je zagotovljena hidroizolacija. Za lepljenje na staro keramiko je potrebno keramiko dobro očistiti in površino naraziti.
 4. Estrih mora biti pred polaganjem očiščen vseh nečistoč.
 5. Vlaga v estrihih ne sme presegati vrednosti;
  • betonski estrih (CM metoda) 2,0% (1,8% – talno gretje)
  • anhidritni estrih(CM metoda) 0,5% (0,3% – talno gretje)
  • lesena podloga 8,0%