Nasveti

Oljenje ali lakiranje parketa?

Lakiranje ali oljenje parketa

Oljen ali lakiran parket je pri mnogih večna dilema o tem, kako ga obdelati in zaščititi, da bo ostal še dolgo časa lep in služil svojemu namenu. Za katero različico zaščite (oljenje ali lakiranje parketa) se boste odločili, je v prvem koraku odvisno predvsem od vaših želja, načina življenja in bivanja, ter namembnosti prostora, kjer bo parket položen.

Že ko se odločite za polaganje parketa v vašem domu oziroma za obnovo in brušenje parketa, je treba zanj izbrati primerno zaščito. To je seveda pomembna odločitev. Lak in olje namreč ščitita parket pred mehanskimi poškodbami, umazanijo in vlago. Lahko izberete lakiranje parketa, ki se nanese na površino talne obloge ali pa oljenje parketa, kjer olje prodre globoko v parket.

Običajno se kot končna obdelava s parketom obloženih tal uporablja lakiranje. A v zadnjem času je ponovno vse bolj priljubljeno oljenje parketa, ki pa ima svoje značilnosti, prednosti in tudi slabosti.

V preteklosti se je za površinsko obdelavo in zaščito parketa pogosto uporabljalo voskanje. Pri obdelavi z voskom je površina po sijaju med oljeno (mat) in lakirano (sijajno). Za razliko vosek bolje zapolni razpoke v lesu kot olje.

Oljenje parketa

Končna obdelava pri polaganju parketa, ki naredi tla naravna in poudari videz lesa. Oljenje parketa je starodavna metoda, s katero dosežemo naravni mat videz površine. Pri obdelavi olje prodre globoko v pore parketa, jih zapolni in tako prepreči vpijanje drugih tekočin. Hkrati je zaščitena tudi površina lesa, ki je tako manj občutljiva na fizične poškodbe. Skozi tanek porozni sloj olja so še vedno jasno vidne lesne pore. S tem dosežemo naravni videz in poudarimo strukturo lesa.

Čiščenje in vzdrževanje oljenega parketa

Da bi parket dovolj zaščitili in dolgotrajno ohranjali njegov videz, ga moramo redno enkrat na dve do tri leta obdelati s posebnim negovalnim oljem in utreti. Zelo obremenjene dele je treba večkrat obnavljati, kar pa je zelo preprosto – obrabljeno mesto sčistimo in obdelamo z oljem.

Oljen parket zahteva, v primerjavi z lakiranim, več pozornosti kar se tiče čiščenja, še posebej v dnevnem prostoru in kuhinji. Čiščenje trdovratnih madežev kot so npr. hrana, maščoba, rdeče vino,… počasi odstranjuje olje s površine. Zato je pomembno, da posvetimo pozornost vzdrževanju vrhnjega sloja, saj je ključnega pomena za čist in lep parket.

Oljene površine čistimo z mehko krpo, sesalnikom ali rahlo navlaženo krpo. Dobro je, da je krpa prepojena s posebnim čistilom za oljene parkete, ki že vsebujejo določen delež negovalnih olj. Pomembno je, da pri čiščenju na parketu ne sme ostajati voda, sicer se na njem pojavijo madeži.

Lakiranje parketa

Lakiran parket je primernejši za vse, ki se ne želijo veliko ukvarjati z vzdrževanjem parketa. Je bolj hvaležen za uporabo in čiščenje, medtem ko moramo oljenemu parketu posvečati bistveno več časa in truda. Pri zaščiti pred zunanjimi vplivi gre lakirani površini pripisati na račun debelosti sloja laka.

Vsem ki je všeč parket z visokim sijajem, izbere lakiranje parketa. Ob zaključni obdelavi parketa z lakom je površina zelo odporna, saj sloj laka preprečuje vdor umazanije in vlage. Za čiščenje tal zadostuje le osnovno čistilo za parket, čistimo ga pa lahko z mehko krpo, sesalnikom ali rahlo navlaženo krpo. Glede na obrabo tal je potrebno tudi poliranje. Priporočljivo je, da se parket pri splošni uporabi polira na tri mesece. Postopek poliranja na parketu ustvari sloj, ki ščiti lak pred obrabo.

Obnova in brušenje lakiranega parketa

Vsak parket se s časoma obrabi in ga je potrebno obnoviti, da mu povrnemo njegov videz in lesk. Ob normalni uporabi se parket obnovi na približno 15 let, nekateri se odločijo že prej, nekateri kasneje.

Pri postopku lakiranja parketa je treba upoštevati, da se površina suši približno 24 ur. Da bi dosegli zadostno trdnost in odpornost proti obrabi, je priporočljivo, da parketa nekaj dni ne obremenjujemo. S tem pripomoremo k daljši obstojnosti lakirane površine.

Related Posts