Lakiranje in oljenje parketa

Oljenje ali lakiranje parketa je pri mnogih večna dilema o tem, kako ga obdelati in zaščititi, da bo ostal še dolgo časa lep in služil svojemu namenu. Za katero različico zaščite (oljenje ali lakiranje parketa) se boste odločili, je v prvem koraku odvisno predvsem od vaših želja, načina življenja in bivanja, ter namembnosti prostora, kjer bo parket položen.

Že ko se odločite za polaganje parketa v vašem domu oziroma za obnovo in brušenje parketa, je treba zanj izbrati primerno zaščito. To je seveda pomembna odločitev. Lak in olje namreč ščitita parket pred mehanskimi poškodbami, umazanijo in vlago. Lahko izberete lakiranje parketa, ki se nanese na površino talne obloge ali pa oljenje parketa, kjer olje prodre globoko v parket.

Običajno se kot končna obdelava s parketom obloženih tal uporablja lakiranje. A v zadnjem času je ponovno vse bolj priljubljeno oljenje parketa, ki pa ima svoje značilnosti, prednosti in tudi slabosti.

Oljenje parketa

Končna obdelava pri polaganju parketa, ki naredi tla naravna in poudari videz lesa. Oljenje parketa je starodavna metoda, s katero dosežemo naravni mat videz površine. Pri obdelavi olje prodre globoko v pore parketa, jih zapolni in tako prepreči vpijanje drugih tekočin. Hkrati je zaščitena tudi površina lesa, ki je tako manj občutljiva na fizične poškodbe. Skozi tanek porozni sloj olja so še vedno jasno vidne lesne pore. S tem dosežemo naravni videz in poudarimo strukturo lesa.

Lakiranje parketa

Lakiran parket je primernejši za vse, ki se ne želijo veliko ukvarjati z vzdrževanjem parketa. Je bolj hvaležen za uporabo in čiščenje, medtem ko moramo oljenemu parketu posvečati bistveno več časa in truda. Pri zaščiti pred zunanjimi vplivi gre lakirani površini pripisati na račun debelosti sloja laka.

Vsem ki je všeč parket z visokim sijajem, izbere lakiranje parketa. Ob zaključni obdelavi parketa z lakom je površina zelo odporna, saj sloj laka preprečuje vdor umazanije in vlage. Za čiščenje tal zadostuje le osnovno čistilo za parket, čistimo ga pa lahko z mehko krpo, sesalnikom ali rahlo navlaženo krpo. Glede na obrabo tal je potrebno tudi poliranje. Priporočljivo je, da se parket pri splošni uporabi polira na tri mesece. Postopek poliranja na parketu ustvari sloj, ki ščiti lak pred obrabo.