Brušenje parketa

Brušenje parketa je tehnični postopek, ko se odločite za obnovo parketa zaradi obrabe, poškodb parketa zaradi udarcev, želite poenotiti enakomerno barvo tal, povrniti sijaj ponovno svežino lesa. Vaš parket zbrusimo, izravnamo morebitne udrtine in praske ter ga z zaščitnim slojem zavarujemo pred nadaljnjo obrabo. Za popolni končni videz je potrebno kakovostno brušenje parketa, zato pri parketarstvu Mojster Jani uporabljamo profesionalne brusilne stroje.

Katere parkete lahko obnovite?

Za brušenje parketa se lahko odločite pri masivnih in večslojnih parketih. Razlika je v temu, da imajo večslojni parketi omejeno debelino zgornjega sloja, ki je kazalnik, kolikokrat ga lahko obrusimo. V povprečju se lahko večslojni parket pobrusi dvakrat. Izjema, ki se ga ne da brusiti, je gotovi parket, če je položen plavajoče.

Ne smemo pozabiti tudi na to, da je za popolno odstranjevanje starih zaščitnih slojev potrebnih več zaporednih brušenj. Odstraniti je potrebno ves poškodovani nanos laka, saj bo le tako možna vezava z novo plastjo laka.

Pri brušenju parketa se lahko izgubi osnovna površinska obdelava, kot je krtačenje, žaganje, skobljanje.

Kdaj se odločiti za brušenje parketa?

Ko površina parketa izgubi svoj videz, je poškodovan s praskami in zaščitni sloj ne služi več svojemu namenu, da ščiti parket pred umazanijo in vodo, se je smiselno odločiti za obnovo in brušenje parketa. Po obnovi boste lahko za kar nekaj let mirni v kolikor se odločite za končno obdelavo z lakiranjem parketa. V primeru oljenja pakreta, pa je obnova ob zmerni uporabi priporočljiva na 2-3 leta.

Koristni nasvet: V kolikor imate majhne otroke, počakajte z obnovo parketa, da vaši otroci odrastejo.

Za kakovostno brušenje parketa je pomembno, da je parket stabilen, da se pri neprilepljenih parketih parketnice ne premikajo in ne škripajo, pri prilepljenih parketih pa lepilo še vedno opravlja svojo funkcijo.

Ni pa nujno, da se nestabilni parket ne da več obnoviti, zato z veseljem pridemo na ogled in skupaj preverimo v kakšnem stanju je vaša talna obloga.

Kako poteka brušenje parketa?

 • Za brušenje parketa je potrebno izprazniti vse iz prostora.
 • Naredi se pregled, katere dele parketa je treba zamenjati z novim (deščice, ki se odstopile od podlage).
 • Začne se s postopkom brušenja parketa po korakih:
  • Odbrusi se vrhnjo zaščitno plast laka. V tej fazi se odstranijo tudi površinske poškodbe.
  • Običajno se parket brusiti od dvakrat do štirikrat.
  • Pri zadnjem koraku se pobrusijo vogali in robovi prostora s posebnimi brusilniki za vogale in robove.
 • Zapolnijo oziroma “pokitajo” se vse razpoke in globinske poškodbe v parketu, ki so nastale zaradi obrabe.
 • Na koncu sledi faza zaključnega sloja, kjer se lahko odločite za lakiranje ali oljenje parketa.

Koristni nasvet: Med zaključno fazo, pri lakiranju oziroma oljenju parketa, se ne hodi po obdelani površini.

Stopnje brušenja parketa

Grobo brušenje parketa je namenjeno izravnavi največjih nepravilnosti na parketu. Uporabljajo se brusni papirji zrnatosti od 36 do 40 in se brusijo približno pod kotom 30 stopinj od poteka lesnih vlaken.

Vmesno brušenje parketa je namenjeno glajenju lesene talne obloge in fini izravnavi. Vmesno brušenje običajno poteka dvakrat, najprej z brusnim papirjem granulacije 60, nato pa še granulacije 80.

Fino brušenje parketa pa se opravi v zaključni fazi, ko se s kitanjem parketa zapolnijo vse globinske poškodbe. Pri tem se uporablja brusni papir, ki ima zrnavost od 100 do 120.