Nasveti

Obnova parketa

Obnova parketa

Obnova parketa je odličen način za ohranjanje in obnovitev prekrasnega parketa v vašem domu. Ne skrbite, če je parket sčasoma izgubil svoj nekdanji sijaj ali pa je poškodovan s praskami, saj je obnova parketa enostaven in učinkovit način, da ga ponovno oživite. S pravilnim pristopom in upoštevanjem strokovnih nasvetov lahko vaš parket ponovno zasije v vsej svoji lepoti. V tem prispevku vam bomo predstavili osnovne korake, nasvete in strokovne trike za uspešno obnovo parketa.

Vedno je lahko pravi čas za obnovo parketa

Čas, kdaj se lotiti obnove parketa, je odvisen od več dejavnikov, vključno s stanjem parketa, vašimi željami in razpoložljivostjo časa. Tukaj so nekateri znaki, ki kažejo, da je morda pravi čas za obnovo parketa:

 1. Vidne poškodbe: Če opazite praske, razpoke, odstopanje ali druge poškodbe na parketu, je to znak, da je morda čas za obnovo parketa. Vsaka poškodba lahko vodi v nadaljnjo obrabo ali celo trajno škodo, če se ne ukrepa pravočasno.
 2. Izguba sijaja: Parket sčasoma izgubi svoj naravni lesk zaradi obrabe in obremenitve. Če opazite, da je vaš parket izgubil svoj sijaj, je morda čas za obnovo, da mu povrnete prvoten izgled. V tem primeru je v večini primerov zadostno le brušenje parketa in lakiranje oz. oljenje parketa.
 3. Odrevenelost ali zatohel vonj: Če parket oddaja vonj po zatohlosti ali se zdi odrevenel, je to lahko znak, da je potrebna obnova. Takšni vonji lahko kažejo na nabiranje umazanije ali vlage pod površino parketa, kar lahko povzroči trajno škodo.
 4. Starost parketa: Če je vaš parket star več let in še nikoli ni bil obnovljen, je morda čas za osvežitev. Stari premazi se obrabijo in razpokajo, kar lahko vpliva na videz in trpežnost parketa.
 5. Priprava na prodajo ali oddajo nepremičnine: Če se pripravljate na prodajo ali oddajo svoje nepremičnine, je obnova parketa lahko odličen način, da povečate njeno vrednost in privlačnost za potencialne kupce ali najemnike.

Dvom med zamenjavo in obnovo parketa

Odločitev med zamenjavo in obnovo parketa je odvisna od več dejavnikov, vključno s stanjem obstoječega parketa, vašimi finančnimi sredstvi, željami glede videza in trajnostjo ter vašimi cilji glede obnove doma. Spodaj je nekaj dejavnikov, ki jih velja upoštevati pri odločanju:

 1. Stanje obstoječega parketa: Če je vaš parket v dobrem stanju, vendar le potrebuje osvežitev, je obnova bolj primerna in stroškovno prijaznejša. Obnova lahko vključuje brušenje parketa, poliranje in ponovno lakiranje ali oljenje parketa, kar lahko obnovi njegov videz in trpežnost.
 2. Obsežne poškodbe ali obraba: Če je vaš parket močno poškodovan ali obrabljen, morda obnova ne bo zadostovala za dosego želenega rezultata. V tem primeru bi bila zamenjava parketa bolj smiselna možnost, saj vam omogoča, da izberete nove materiale in stile, ki ustrezajo vašim željam in potrebam.
 3. Finančne možnosti: Zamenjava parketa je lahko dražja od obnove, saj poleg materialov vključuje tudi stroške dela in morebitne dodatne popravke na podlagi, vključno z izravnavo tal. Če imate omejen proračun, je obnova lahko bolj ekonomična rešitev.
 4. Želje po videzu in slogu: Zamenjava parketa vam omogoča, da izberete nove materiale, barve in sloge parketa, s čimer dosežete želeni videz in slog v vašem domu. Če želite osvežiti videz svojega doma ali ga prilagoditi trenutnim trendom, je zamenjava boljša izbira.
 5. Trajnost in dolgoročna vrednost: Če nameravate ostati v svojem domu dolgoročno in si želite dolgoročno rešitev, ki bo zagotovila vzdrževanje vrednosti vašega doma, lahko zamenjava parketa ponudi bolj trajno rešitev v primerjavi z obnovo.

Katere vrste parketa lahko obnovimo?

Obnova parketa je mogoča za večino vrst parketa, vendar se lahko postopek nekoliko razlikuje glede na vrsto lesa, njegovo starost in trenutno stanje. S tem se povrne tekstura in barva, s čimer je parket videti kot nov. Parket je mogoče brusiti večkrat, vse dokler je zgornja plast lesa debela vsaj 2,5 mm. Glede na intenzivnost obrabe se priporoča brušenje parketa na vsakih 10 do 15 let.

Spodaj so nekatere pogoste vrste parketa, ki jih je mogoče obnoviti:

 1. Parket iz trdega lesa: Trdi les, kot je hrast, jesen ali bukev, je zelo priljubljena izbira za parket. Obnova trdega lesa običajno vključuje brušenje, poliranje in ponovno lakiranje ali oljenje parketa. Pred brušenjem je priporočljivo preveriti debelino parketa, da se prepreči prekomerno brušenje.
 2. Parket iz mehkega lesa: Mehki les, kot je javor, je lahko bolj občutljiv na obrabo in poškodbe, vendar je obnova še vedno mogoča. Postopek obnove mehkega lesa običajno vključuje nežnejše brušenje in uporabo primerne zaščite, kot je lak ali olje.

Vsekakor je najbolje, da se za oceno stanja vašega parketa in ustreznega načrta obnove posvetujete s strokovnjakom za parketarstvo. Tu vam lahko pomagamo z naše strani in določimo tudi najprimernejši čas za obnovo glede na specifične potrebe vašega parketa in vaše želje.

Related Posts